Erfgoedblog

Graftrommels uit Bilzen

In Rosmeer en Grote Spouwen zijn in 2017 enkele oude graftrommels teruggevonden. Deze trommels waren in erbarmelijke staat en zijn gedurende een jaar onderzocht en geconserveerd aan de Universiteit Antwerpen. Haspengouw TV bracht het proces in beeld.

Lees meer →

Vereniging in de kijker: KantelinK

KantelinK houdt al 10 jaar lang het ambacht kant op een zeer creatieve en indrukwekkende manier levend. In 2018 vierde ze hun verjaardag met een unieke tweeledige tentoonstelling in museum DE MINDERE en De Zoutkist in Sint-Truiden. Deze reportage volgt de dames bij de voorbereiding van de tentoonstelling.

Lees meer →

Kiespijn: jongeren brengen hun erfgoed in beeld

Reportage over het project Kiespijn, waarbij jongeren van de Martinusschool in Bilzen foto’s maken van wat voor hen erfgoed is. Kiespijn is een project van MUS-E, FARO, Erfgoed Haspengouw, Boumediene Belbachir en Martinusschool Bilzen

 

Lees meer →

Erfgoedkrant 2018

De nieuwe erfgoedkrant al gelezen?

 

 

 

Lees meer →

De obiit van Alden-Biesen

In oktober 2017 ging een delegatie van vzw ‘Vrienden van het Begijnhof’ uit Sint-Truiden richting Bilzen om een verloren gewaande obiit terug te brengen naar Alden-Biesen. Wat een obiit precies is en hoe deze in Sint-Truiden verzeild geraakte, ontdek je in deze beklijvende reportage.

 

 

Lees meer →

Veemedailles

De collectie veemedailles van Firmin Corswarem uit Heers is het onderwerp van een inventarisatieproject van Erfgoed Haspengouw. Firmin is een kweker van Wit-Blauw en hij kent nog de verhalen die achter elke medailles schuilt. Tegenwoordig worden er geen medailles meer uitgereikt, maar krijgen de dieren en hun kweker een lint. Een reden te meer om dit gebruik nog eens in de kijker te zetten.

 

 

 

Lees meer →

Historische kaarten in de kijker

Erik van Hove uit Hoeselt is verzamelaar van historische kaarten. Hij selecteerde een aantal parels om de ingrijpende wijzigingen in de cartografie te illustreren, die vanaf de periode 1515-1520 in zwang geraken in de Nieuwe Wereld. Deze tentoonstelling in de bibliotheek van Bilzen is de tweede in een reeks van vier die als gemeenschappelijke noemer “Grenzen” heeft.

 

 

Lees meer →

Erfgoeddag 2017 in teken van ‘Zorg’

Erfgoeddag 2017 stond in het teken van het thema ‘zorg’. Tientallen organisatoren in Haspengouw gaven een creatieve invulling aan het thema. Dit beeldverslag werd gemaakt door Haspengouw TV. De activiteiten die aan bod komen zijn: De Tijdscapsule van de Seniorenvrijwilligers uit Bilzen, Mijn ((over) groot) vader was boer van K.H. Salvia Heers, fototentoonstelling ouderenzorg door Himalayan Society uit Sint-Truiden en Take Care, een samenwerking tussen KCST, Asster vzw, Jee Kast en Erfgoed Haspengouw.

Lees meer →

Erfgoedkrant 2017

De nieuwe erfgoedkrant al gelezen?

 

 

Lees meer →

Archiveringsproject Landrada

Heemkundekring Landrada uit Munsterbilzen wil werk maken van haar archief. Met de steun van de stad Bilzen, Provincie Limburg, Erfgoed Haspengouw en de kennis van archivaris Mieke Strauven hebben ze het voorbije jaar hard gewerkt om hun omvangrijke archief een nieuwe plek te geven. Haspengouw TV maakte er deze fijne reportage over.

Lees meer →