Erfgoedblog

Verbeter de wereld

Phil Bosmans krijgt een eerbetoon van twee Haspengouwers. De een is hier geboren en getogen, de andere een inwijkeling.

Rijksarchivaris Rombout Nijssen en auteur/zanger Rick De Leeuw brengen in het boek ‘Verbeter de wereld’ het leven van Phils Bosmans terug tot leven en toetsen zijn relevantie af aan stemmen die het huidige maatschappelijke discours in Vlaanderen vorm en kleur geven.

Dit eerbetoon aan Phil Bosman wordt voorgesteld op woensdag 4 oktober om 19.00 uur in het STUK in Leuven.

Inschrijven doe je via welkom@bzn.be

 

 

Lees meer →

Erfgoeddag 2017 in teken van ‘Zorg’

Erfgoeddag 2017 stond in het teken van het thema ‘zorg’. Tientallen organisatoren in Haspengouw gaven een creatieve invulling aan het thema. Dit beeldverslag werd gemaakt door Haspengouw TV. De activiteiten die aan bod komen zijn: De Tijdscapsule van de Seniorenvrijwilligers uit Bilzen, Mijn ((over) groot) vader was boer van K.H. Salvia Heers, fototentoonstelling ouderenzorg door Himalayan Society uit Sint-Truiden en Take Care, een samenwerking tussen KCST, Asster vzw, Jee Kast en Erfgoed Haspengouw.

Lees meer →

Erfgoedkrant 2017

De nieuwe erfgoedkrant al gelezen?

 

 

Lees meer →

Archiveringsproject Landrada

Heemkundekring Landrada uit Munsterbilzen wil werk maken van haar archief. Met de steun van de stad Bilzen, Provincie Limburg, Erfgoed Haspengouw en de kennis van archivaris Mieke Strauven hebben ze het voorbije jaar hard gewerkt om hun omvangrijke archief een nieuwe plek te geven. Haspengouw TV maakte er deze fijne reportage over.

Lees meer →

Yvo Molenaers, coureur en volksheld

Riemst is niet alleen de meest muzikale gemeente van Riemst, de gemeente herbergt ook een levende sportlegende: Yvo Molenaers. Yvo is vooral gekend als coureur met een mooie carrière en als oprichter van Hove Malpertuus, een gekend en populair hotel in Riemst. Maar hij was ook voorzitter van voetbalploeg FC Hedra Herderen tijdens de succesjaren. Genoeg redenen voor Harmonie Sint-Jan om samen met Theater Ozzy een totaalspektakel op poten te zetten met als centrale figuur Yvo Molenaers. Ze doen dit op vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus. Tijd dus voor een gesprek met Willy Duchateau, voorzitter van Sint-Jan, en Jaak Nijs, lid van Theater Ozzy.

Lees meer →

Pop-up tentoonstelling Jos Tysmans

De hele maand mei was er in Sint-Truiden een unieke pop-up tentoonstelling in het voormalige huis/atelier van Jos Tysmans. Het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Stichting Tysmans, Stad Sint-Truiden, Gemeente Houthalen, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Erfgoed Haspengouw. Haspengouw TV maakte er deze reportage over.

Lees meer →

Mariale processie in Kortenbos op 1 mei 2016

Naar aanleiding van 80 jaar Basiliek in Kortenbos, organiseerde de heemkring en de kerkfabriek na meer dan 40 jaar opnieuw een Mariale processie. Op zondag 1 mei verzamelde meer dan 300 figuranten uit heel Haspengouw voor een gedenkwaardige gebeurtenis. Een voorbeeld van intergemeentelijke samenwerkingen in Haspengouw om het cultureel erfgoed een toekomst te bieden.

Lees meer →

Kunstige kluizenaars

De Kluis van Vrijhern is een inspirerende plek. Je ervaart een stilte die we niet meer gewoon zijn en de verbeelding sterker maakt. Dat is misschien wel reden waarom de Kunstkring van Hoeselt aan Andrea Budé vroeg om er een kunstproject te doen met kinderen.

Lees meer →

Opening Odiliaschrijn

Woensdag 9 maart 2016 werd het Odiliaschrijn geopend voor kunsthistorisch onderzoek. Een belangrijk moment, want het geeft meer inzicht in de kennis over één van de topstukken van Haspengouw. Haspengouw TV maakte er een mooie reportage over.

Lees meer →

Met vlag en wimpel

Soms is een kleine rimpel genoeg om een hele vloedgolf teweeg te brengen. In Heers is die kleine rimpel Jean Robijns. Als bestuurslid en materiaalmeester van Koninklijke Harmonie Salvia Heers werd hij op een studiedag van Resonant vzw, Centrum Muzikaal Erfgoed, geprikkeld om op zoek te gaan naar het erfgoed van de harmonie. Dat de harmonie in 2017 haar 125-jarig bestaan viert is een extra stimulans.

Lees meer →